Norra 2023-1 (ehituspuusepad) vol 1 (juuli-august)

Meie kauaoodatud puusepa praktika algas pühapäeval 2. juulil Tallinna lennujaamast.
Otselend Oslosse läks plaanipäraselt ja veidi rohkem kui ühe tunniga jõudsime kohale. Juhendaja viis meid autoga paari tunniga kohale. Selgus, et meie elukohaks on suusabaas Kongsbergi lähendal mis on omakorda umbes 100 km Oslost. Kena majake mäel suurepärase vaatega looduse lähedal. Kolleegid võtsid meid vastu. Hetkeseisuga oleme sellel objektil neljakesi. Meie kasutuses on ka elektri-tööauto. Esimese asjana suundusime poodi. Nägime vaeva toidu ostmisega, kuna pühapäeviti on kõik poed siin kinni. Tuleb arvestada sellega.
Esmaspäeval viidi meid hommikul objektile (äratus 5:30), viidi kurssi, seletati tööülesanded ja räägiti tööohutusest. Objektiks on uusarendus Kongsbergi linna piiril – viis kahekorruselist maja. Põhikarkass oli juba kokku pandud ja meie eesmärgiks on ette valmistada seinad/laed soojustamiseks/viimistlemiseks. Oleme alustanud koristamisega, prügi sorteerimisega ja rakiste lahti võtmisega. Vahepeal tuuakse materjalid objektile – võtame vastu ja ladustame vastavalt nõudmisele.
Järgmistel päevadel oleme põhiliselt tegelenud kivivilla soojustamisega, koristamisega ja mõne abirakiste kokkupanemisega. Mõne väiksem/suurem trepp sai valmis, töölauad ja muud abivahendid.
Meil on suhteliselt pikad ja töömahukad tööpäevad (7:00-17:30), seega argipäevadel pole eriti kuhugi veel jõudnud. Siiski aga oleme teinud paar jalutuskäigu metsas, mäetippu ja objekti ümbruses. Teeme suuri plaane tulevaseks nädalavahetuseks – siin on mida vaadata, loodust nautida.
Oleme otsustanud teha laupäeval pikemat jalutuskäiku meie tööobjekti ümbruses, avastada mäetippe. Mõni tund metsas ja jõudsimegi tippu. Oleme külastanud erinevaid vaateplatvorme ja hiljem oleme käinud järves jahutamas. Peale lõunat oleme aega veetnud kesklinnas jazz festivali nautimas ja linna avastamas. Pühapäevaks on plaanis külastada muuseume, vabaõhu installatsioone, veehoidlat ja teha grilli. Sellest aga räägime järgmine kord.
Kokkuvõttes nädal oli töömahukas ja põnev.

Lisa kommentaar